Sökresultat för: december

Olika kubtyper

Kom just på att det är måndag och att jag inte har skrivit någon måndagslista ännu. I och med att jag försöker lära mig F2L (lösningsmetod till kuben) kommer här en kubinspirerad lista. 
 
En- olika- kubtyper- lista 
 
 
Detta är den vanliga 3*3*3 även kallad just Rubrik’s Cube. 
 
Sedan kommer 4*4*4 som kallas Rubrik’s Revenge.
 
 

 

 
 
Min 4:a är i Uppsala med ala mina andra kuber, förutom 3:an. Därför är denna bild illegalt hämtad från Google. 
 
5*5*5 heter Rubrik’s Professors cube.
 
 
 
 
Sedan har jag en cyliderformad 3*3 som ungefär ser ut så här:
 
 
 
Vad jag vet har den inget speciellt namn. 
 
 
En trikantig kub som heter pyraminx.  
 
 
 
Det här är Megamix-kuben. 
 
 
 
 
Nästa kub heter Axis och kan se enkel ut i och med att den är kvadratisk. Men det är den inte. 
 
 
Kom just på att jag glömt 2*2:an 
 
 
Det finns även en 3*2 kub och en som är 5*3*3. Den ser ut så här:
 
Bilden är från youtubekanalen JRcuber och den hittas HÄR. Rekommenderar den kanalen i fall en som jag gillar att bara titta på genomgångar av hur en gör för att lösa exempel vis en 5*3*3:a eller Axis- kuben.  
 
Framförallt finns det så många fler märken än Rubrik’s som gör kuber. Vissa gör dem med vit bakgrund och vissa med svart. Vissa med ingen bakgrund alls. Som denna:
 
 
 
 
Merci mes amis 
 

Vetenskapens Värld om PMS och PMDS

I kväll klockan 20.00 på 2:an kommer Vetenskapens Värld att handla om PMDS. ”Vad är det?” tänker ni. ”En betydligt värre version av PMS”, svarar jag.
Jag har haft mens i tio år snart och jag hörde talas om PMDS i somras tack vare Clara Henrys avsnitt av tampodden som handlade om just PMS och PMDS. I det avsnittet pratade Clara och Karin Adelsköld om just PMS och PMDS. Så mycket jag lärde mig under avsnittet hade jag inte lärt mig under hela mitt mensliv. Framför allt insåg jag att PMS är så mycket mer än att börja gråta och vara förbannad om vartannat. Att allt känns meningslöst kan även vara PMS vilket det är för mig.
Det tog mig flera månader att inse att meningslöshetskänslorna följde min menscykel och berode på PMS. Igår började jag därför äta p-piller för att, förhoppningsvis, minska min PMS. Om två månader ska jag tillbaka till Ungdomshälsan i Uppsala för att se om det har blivit bättre.
Nej, nu ska jag ta hand om mina smågrisar till bröder.
– Nej mammas, svarar de båda när jag frågar om de är mina smågrisar. Rätt söta ibland faktiskt.
Merci mes amis Merci mes amis

F2L

Jag försöker lära mig en ny lösningsmetod som gör att två lager blir lösta samtidigt. Metoden heter F2L vilket betyder just first two layer. Den största utmaningen är att det första lagret ska vara längst ner. Det gör att allt blir fel för mig. Det har varit så många gånger som jag har velat kasta iväg kuben men jag tycker också att det är roligt att lära mig en metod som gör att jag lär mig att lösa den snabbare.
Merci mes amis