I princip varje veckoinlägg har jag nämnt C-uppsatsen. Nu med bara några få saker kvar, tycker jag det är dags att förklara vad min C-uppsats har handlat om.
Först och främst så har jag skrivit den tillsammans med en annan kvinna och student. Hon skrev på Facebook i en studentgrupp och frågade om någon var intresserad att skriva om tillgänglighet med henne. Det var november och där och då i Paris hade jag inte tänkt en tanke på uppsatsen än. Men jag jag svarade henne och wow vad bra det blev! Vi kände inte varandra alls men klickade jättebra.
Redan i slutet av november skulle vi välja projektidé och som tur var hittade vi en fast idé som handlade om tillgänglighet och webbutveckling. Sedan januari när vårterminen började så började också kursen examensarbete.
Vi har skrivit uppsatsen på halvfart hela terminen och för att studenterna ska utnyttja tiden på bästa sätt är arbetet uppdelat i 5 olika faser.
Upplägget med faserna har varit jättebra. Annars tror jag risken hade varit stor att vi hade misslyckats med planeringen ännu mer. För ja, det blev väldigt stressigt att få klart fas 3. Så pass att vi behövde flytta fram inlämningsdatumet mer än en vecka. Egentligen skulle den in redan 28 april.
Den projektidén som vi valde innebar ett samarbete med en daglig verksamhet. Varje år får deltagarna på dagliga verksamheter svara på en enkät om hur de upplever sin dagliga verksamhet. Den här enkäten tyckte deltagarna var för svår med svåra frågor och ett dåligt bildstöd. Många av deltagarna kan inte läsa och använder därför bildstöd för att förstå. Googla
Vår uppsats har handlat om att skapa ett förslag av ett digitalt verktyg där personalen bland annat kan ändra bildstöd till frågorna. Vi har alltså inte haft en traditionell frågeformulering utan vi har designat och programmerat, testat och programmerat lite till. Prototypen finns ute på internet men den är inte anpassad till mobil så klicka bara på länken om du läser på en dator.
Att få samarbeta med den dagliga verksamheten och faktiskt skapa något har varit det roligaste med vår uppsats. Faktiskt så ska jag och min skrivpartner till Stockholm nästa tisdag den 7:e för att berätta om vår uppsats till två kvinnor som jobbar med hanteringen av enkäten. Det känns hur kul som helst och förhoppnings slutar inte arbetet med enkätverktyget bara för att vi slutar kursen.
Vår handledare har pratat om att skriva en vetenskaplig artikel om vår uppsats. Om det blir av kommer jag vara väldigt stolt.
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.
Lämna ett svar